● Miten säilytetään Riihimäen pito- ja vetovoima

BLOG by Eija Aittola
Kirjoittaja on Riihimäen kaupunginvaltuutettu (Kokoomus Riihimäki)

Konsulttifirma teki Riihimäen kaupungin palveluverkkoselvityksen ja se esiteltiin valtuuston jäsenille marraskuun alun seminaarissa. Sen jälkeen keskustelua asiasta ei ole käyty, vaan toteutussuunnitelmaa ryhtyivät valmistelemaan kaupungin virkamiehet. Suunnitelmaan sisältyy strategisia muutoksia nykytilanteeseen, kuten merkittävämpänä hajautetusta kouluverkosta ja päiväkodeista luopuminen. Selvityksessä todetaan, että kaupungilla on paljon rakennuksia ja toimipisteitä eri puolella. Tämä on totta, mutta näen sekä kouluverkon ja päiväkotien osalta sen olevan strateginen valinta. Samoin nuorisotoimi on viisaasti keskitetty Monariin. Miksi näistä on luovuttava?

Itse näen tärkeänä pitovoimatekijänä hyvät koulut lähellä asuinalueita, samoin päiväkodit. Näistä ei pidä luopua ensimmäisenä. Virkamiesten toteutusohjelmassa korostetaan sitä, että oppimisympäristön täytyy olla moderni ja mieluummin isoissa yksiköissä. Varmaan taloudellista, mutta ei näin pedagogin silmin toivottavaa. Välituntipiha radanvarressa ei kuullosta viihtyisältä ympäristö verrattuna nykyisten koulujen luontopihoihin. Oppimista tapahtuu muuallakin kun luokissa. Iso yksikkö mahdollistaa isot ongelmat. Asioihin puuttuminen ei ole niin ketterää ja ripeää kun pienemmissä. Ekologisesti ajatellen ei ole järkevää purkaa ehjää, vaan pitää yllä.

Kun perheet valitsevat asuinpaikkaa, he miettivät ensisijaisesti, miten lasten koulut ja päiväkodit on sijoitettu. Myös kulkuyhteydet ovat tärkeä kriteeri. Jos haluamme pitää nykyiset asukkaat tai saada mieluusti uusia, koulujen lakkautusuhka ei ole paras mahdollinen tapa. Lisäksi mm. Monarin kohdalla ollaan häätämässä nuorisoa hajalle eri toimipisteisiin, ennen kuin on uutta tilaa edes toiveissa. Väliaikaisratkaisut tuppaavat jäämään pysyviksi. Olisi ollut parempi suunnitella nuorten kanssa asiaa ja edes kysyä mitä he toivovat. Ei Monarin rakennus mitään massiivista remonttia kaipaa. Mitään valituksia käyttäjiltä ei tiloista ole tullut.

Onko asiaan perehdytty muusta kun talous näkökulmasta. Ilmastonmuutos, kierrätys, lähipalveluperiaate ja lapsiystävällinen kunta, tässä luettelo asioita, jota soisi myös täällä mietittävän. Riihimäen vetovoima on siinä, että palvelut ovat lähellä, asunnot kohtuuhintaisia ja lasten on turvallista liikkua lähikouluun ja harrastuksiin. Tässä on kiteytettynä minun kuvani kotikaupungista. Suuri haavekuva asemanseudusta taitaa jäädä haaveeksi, jos asukkaat äänestävät jaloillaan.