ASSI-sairaala ja Riihimäen SOTE-keskus

BLOG by Riku Bitter
Kirjoittaja on Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja sekä Kanta-Hämeen aluevaltuutettu

Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme on aloittanut operatiivisen toimintansa vuoden vaihteessa, mutta on samanaikaisesti tarkastelemassa ja suunnittelemassa tulevaisuuden toimintaansa. Tähän asiaan liittyy julkisuudessakin esitetty Riihimäen uusi SOTE-keskus, josta on aloitettu selvitystyö yhteistyössä Oma Hämeen ja Riihimäen kaupungin kanssa.

Tässä lyhyt kertaus ASSI-sairaalahankkeeseen, kun julkisissa keskusteluissa on annettu ymmärtää, että riihimäkeläiset virkamiehet tai poliitikot eivät olisi puolustaneet palveluiden säilyttämistä tai kehittämistä Riihimäellä. Aikanaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri (KHSHP) selvitti keskussairaalan toimintojen järjestämisen tiloja tulevaisuudessa ja päätyi uudisrakentamisvaihtoehtoon. Suunnitelma oli rakentaa uusi keskussairaala Hämeenlinnaan rautatien viereen. Tähän suunnitelmaan myös Riihimäen suunnalta näytettiin vihreää valoa, koska tulevan sairaalan saavutettavuus paranisi merkittävästi riihimäkeläisten näkökulmasta. Kävi kuitenkin niin, että suunniteltu paikka ei ollutkaan mahdollinen ja hanketta lähdettiin siirtämään nykyisen keskussairaalan läheisyyteen, jossa sairaanhoitopiirillä oli omistuksessaan maa-alue, johon uudisrakennus voidaan toteuttaa. Tässä vaiheessa Riihimäeltä alettiin suhtautua ASSI-hankkeeseen kriittisesti ja esitettiin myös kaupunginjohtaja Sulkon toimesta kolmen toimipisteen mallia (Hämeenlinna, Forssa, Riihimäki). Valitettavasti tämä malli ei edennyt edes selvitysvaiheeseen, vaan sairaanhoitopiirin valtuuston enemmistön päätöksillä ASSI-sairaalaa lähdettiin rakentamaan.

ASSI-sairaalaan ollaan sijoittamassa nykyisen keskussairaalan toiminnat ja sote-palvelut, eivätkä suunnitelmat sisällä palveluiden siirtoja ASSIin Forssasta tai Riihimäeltä. 

Olen erittäin iloinen siitä, että Oma Häme on osoittanut kiinnostusta panostaa Riihimäen sote-palveluihin tulevaisuudessa ja lähtenyt selvittämään eri vaihtoehtoja niiden toteuttamiseksi. Siihen kuuluu yhtenä vaihtoehtona ajatus uuden SOTE-keskuksen rakentamisesta Riihimäen Asemanseudulle (vaihtoehtona siis nykyisten toimipisteiden peruskorjaus ja palveluiden tuottaminen niissä tiloissa). En näe tällä hetkellä mitään syytä suhtautua kriittisesti tämän selvitystyön edistämiseen – siis eri vaihtoehtojen tutkimiseen. En heti muista vastaavaa tilannetta, jossa muu julkinen toimija kuin Riihimäen kaupunki itse on kiinnostunut investoimaan Riihimäelle. Suhtaudutaan sitten kriittisesti, jos selvityksen yhteydessä Riihimäen kaupungille esitetään liikaa velvoitteita.

Riku Bitter (Kokoomus)
Riihimäen kaupunginhallituksen pj
Oma Hämeen aluevaltuutettu