Eija Aittola: Riihimäen tulevaisuus on meidän kaikkien asia

BLOG by Eija Aittola
Kirjoittaja on Riihimäen kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen sekä aluevaltuutettu

Uusi kaupunginjohtaja uudet kujeet. Näin toivon. En niinkään keskittyisi siihen, kuinka kauan hän täällä kaupungissamme viihtyy, vaan siihen mitä saadaan aikaan.Tervetuloa Riihimäkeen Jouni Eho ja työn iloa.

Nyt sekä kaupungin johdon ja meidän päättäjien tulee keskittyä kaupungin pito- ja vetovoimaan ja kestävään talouteen. Tutkitaan mitkä tekijät ovat tärkeitä pitovoiman kannalta ja mitkä vetovoimatekijöitä. Arvostetaan kuntalaisten tahtoa ja toiveita, eikä
jääräpäisesti ajeta asioita mitkä aiheuttavat ongelmia. Vetovoima ei synny uusista rakennuksista tai asemanseudusta, vaan viimeisen tiedon mukaan viihtyisistä, turvallisista rauhallisista asuinalueista lähellä palveluita. Kiinteistövälittäjien mukaan ensimmäinen kysymys talon ostajilla on miten lähellä on koulu, päiväkoti ja miten liikenneyhteydet toimivat. Turvallisuus ja väljyys ovat nyt keskiössä. Asemanseudut ovat Keravalle asti rakennettu täyteen betonikerrostaloja ja niiden vetovoima on käytetty ja koettu. Voimalan kehittäminen voi olla meille hyvä panostuksen kohde, jos rahoittajia ja kiinnostuneita toimijoita löytyy. Aika näyttää.

Kaavoitus ja kaupunkikehitys keskiöön, maan hankintaan uusia tuulia, kaavoitukseen monipuolisuutta esim kolmikannassa maanomistaja, rakentaja ja kaupunki yhdessä. Vanha systeemi, että kaupunki kaavoittaa vain omia maitaan on aikansa elänyt ja tulokset nähty. Esimerkiksi sopisi Riuttan alue. Kerran sitä jo yritettiin ja halukkuuta oli kaikilla muilla tahoilla, paitsi kaupungin jääräpäisyys esti alueen kehityksen.

Asuntomessut ovat myös hyvä tavoite. Toisaalta on havaittavissa, että niidenkin suosio on laskussa. Ei mennä enää paikanpäälle, vaan tutustutaan alueisiin virtuaalisesti ja pitää olla todella uusia ideoita, ennen kuin saadaan rakentajat ja ihmiset niistä kiinnostumaan. Kaupunki on tässä vaan priimusmoottori ja mahdollistaja ei niinkään rahoittaja. Kaavoitus tässäkin avainasemassa. Onko meidän kaavoitus miehitetty asiantuntijoilla ja osaajilla, jää nähtäväksi?

Turvallinen asuminen, hyvät liikenneyhteydet ja lähikoulut, ovat vetovoiman avaintekijöitä ja niihin meillä on kaikki avaimet käsissä. Kunhan ei hukata niitä avaimia.