Eija Aittola: Suomalainen ruuantuotanto uhattuna

BLOG by Eija Aittola
Kirjoittaja on Riihimäen kaupunginvaltuuston jäsen ja aluevaltuutettu (Kokoomus Riihimäki)

Riihimäki on reilunkaupan kaupunki. Kaupungin tilaisuuksissa tarjotaan reilunkaupantuotteita, kahvia, teetä hedelmiä jne mahdollisuuksien mukaan. Hyvä niin. Reilunkaupantuotteet ovat ostettaessa hinnalataan hieman kalliimpia, koska näin lisätään tuottajan saamaa hintaa tuotteestaan. Ihmetyttää, että tarvitaan tällainen järjestelmä, jotta ruuantuottaja saa osuutensa tuotteen hinnasta.

Suomalaisten ruuantuottajien taloustilanne on huolestuttava. Joka viikko saamme lukea uutisia tilojen lopettamisista. Syynä näihin lopettamisiin ei ole haluttomuus tuottaa suomalaista ruokaa, vaan liian alhainen tuottajahinta. Tuotantopanosten hintojen nousu on myös jatkuvaa. Tilan pito on taloudellisesti kannattamatonta ja näin ollen Jatkajia tiloille on vaikea saada. Näkyykö suuria otsikoita suomalaisen ruuantuotannon pelastamiseksi? Eipä ole näkynyt. Poliitikot ovat hiljaa ja helpotuksia ei ole luvassa. Ruoka tulee ilmeisesti kaupasta.

Samaan aikaan saamme lukea uutisia kaupan jakamista osingoista ja suurista tuloksista ja jopa heidän johdon ihmettelyä siitä, että emme voi tilanteelle mitään, mutta omasta osuudestamme emme tingi. Ristiriita on ilmeinen.

Ruuan hinnan muodostuminen on monimutkainen prosessi, jolle ei kuulemma voi mitään. Tuottajan osuus työstä on lähes 100%, mutta lopputuotteen osalta hinnasta 3%-20%, tuotteesta riippuen alhaisin on ruisleipä ja korkein kananmunat. Teollisuus, kuljetukset ja kauppa saavat suosiolla osuutensa lähes 70-80%.

Kuulee kysyttävän, miksi myytte niin halvalla. Alkutuotteen hinta on monimutkainen verkko ja tuottaja ei voi laittaa esim. tuotantopanosten hinnan nousua ruuan hintaan. Tai voi yrittää, mutta kukaan ei osta. Tuodaan bulkkituotteita ulkomailta halvalla mieluummin, kun maksetaan suomalaiselle tuottajalle.

Nyt pitääkin saada aikaan reilunkaupan ideologia turvaamaan suomalaisen tuottajan tulevaisuus. Uskon että mm kotimaisen ruuan lisääminen yhteiskunnan ruokahuollossa olisi jo signaali oikeaan suuntaan. Samoin otsikot osta meiltä Suomessa tuotettua ruokaa, tässä liikkeessä olemme nostaneet tuottajan saamaa hintaa tuotteestaan. Suomalaiset ovat valmiita tukemaan kaukaisia kahvin ja teen tuottajia, niin miksei myös oman maan tuottajia. Mikä ruokaketjussa mukana oleva taho on valmis tähän ensimmäisenä? Kyse on myös maan huoltovarmuudesta. Nälkä ei ole vielä täällä, mutta tätä menoa sekin on edessä, jos mitään ei tehdä.

Eija Aittola
Riihimäen kaupunginvaltuuston jäsen,
Kanta-Hämeen aluevaltuutettu,
(Kokoomus Riihimäki)