MIELIPIDE Eija Aittola
Suomessa on tasa-arvoinen koululaitos ja hyvin koulutetut opettajat. Puitteiden pitäisi olla kunnossa hyvien oppimistulosten saavuttamiseksi. Näin on ollut ennen. Olimme Pisa-tutkimuksissa kärjessä monia vuosia, mutta ei enää. Mikä avuksi.
On ollut useita hankkeita asian tiimoilta, mutta tulokset heikkoja. Kun hanke ja sen rahoitus loppuu, palataan entiseen. Syytetään kännyköitä, resurssien puutetta ja suuria luokkia. Eritysopetukseen on satsattu ja inkluusion toivottiin tuovan monimuotoisuutta luokkiin. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että siinäkään suunta ei ole ollut oikea. Luokissa levottomuus lisääntyy ja opettajat uupuvat työn kuormittavuuden lisääntyessä.
Opettajat on koulutettu ensisijaisesti opettamaan ja kasvatus on koulun toissijainen tehtävä. Kotien roolia ja vastuuta kasvatuksesta ei koskaan korosteta liikaa. Kotona opitaan peruskäyttäytyminen ja toisen kunnioitus, jota koulu kasvattajana tukee. Onneksi lähes 90% oppilaista osaavat nämä perustaidot, mutta reilu 10% voi aiheuttaa paljon huolta ja hälinää kouluissa. Opetus ja oppiminen häiriintyy ja leimaa koko opetuslaitosta.
Nyt Riihimäellä on tartuttu härkää sarvista ja tehty uusia konkreettisia avauksia. Ehdottomasti paras niistä oli oikeisiin kirjoihin palaaminen monessa oppiaineessa. Asia on herättänyt huomiota maailmanlaajuisesti ja jopa Japanissa asti asia on huomioitu. Digi kirjat ohjaavat ns. silmäilevään lukemiseen. Perehtyminen pidempiin teksteihin on jäänyt vähälle ja jopa muutaman lauseen pituisen koekysymyksen lukeminen ajatuksella on tuottanut opettajien mukaan oppilaille vaikeuksia.
Tänä keväänä alkoi toinen kampanja lukutaidon parantamiseksi lukiosta ja käytäntö on jo jalkautettu myös muihin kouluihin. Lukion rehtori oli kuullut Turussa olevasta käytännöstä, jossa oppilaat ja opettajat lukevat kirjaa 10 min ajan joka päivä. Ensin kirja oli mukana 3 oppilaalla ja muutamaa viikkoa myöhemmin voi olla kolme oppilasta, jolla ei ollut kirjaa lukuhetkeen. Vielä kun saadaan tämä käytäntö leviämään koteihin, luulisi lukutaidon parantumisesta tulevan tuloksia.
Resurssien lisääminen ilman arviointia tuloksellisuudesta ei aina tuo toivottavaa tulosta kuten on huomattu, vaan yksinkertaiset keinot voivat osoittautua paremmiksi, kun on rohkeutta kokeilla. Mukavia lukuhetkiä kaikille, lukeminen kannattaa aina.
Kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu, kuntavaali- ja aluevaaliehdokas, Kokoomus Riihimäki