Uusi koulu vie vanhat vasaran alle

BLOG by Eija Aittola
Kirjoittaja on Riihimäen kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen sekä aluevaltuutettu (Kokoomus Riihimäki)

Kun ensimmäiset palveluverkkoesitykset tulivat julki pari vaalikautta sitten, kuntalaisten reaktiot olivat lähes tyrmistyksen ja kauhun välillä. Sitten asiaa jalostettiin ja jalostettiin useaan otteeseen ja nyt on taas yksi versio asiasta käsittelyssä. Varmaan tuntuu kuntalaisista poukkoilevalta päätöksen teolta, mutta siitä ei ole kyse. Kyse on tilanteiden ja olosuhteiden muutoksista ja myös neljän vuoden välein valittu valtuusto on vuorollaan tuonut oman leimansa tähän asiaan.

Tarkoitus oli vanhan suunnitelman mukaan rakentaa uusi kolmisarjainen koulu Peltosaareen, joka olisi näin suurena tarkoittanut sitä, että kaikki muut itäisen alueen koulut lakkautettaisiin. Vasaran alle joutuisi Patastenmäki sekä Jukola ja läntiseltä alueelta Lasin koulu tai Herajoen koulu. Haapahuhta ja Hiivola on jo lakkautettu.

Uudessa esityksessä ehdotetaan että nykyiset koulut jatkavat, Lasin koulua lukuun ottamatta ja uutta ei rakenneta.

Tämänkertaiseen muutokseen syynä ovat kolme tärkeää muuttujaa, mikä sai meidät päättäjät ja virkamiehet uuden tilanteen eteen. Ensimmäisenä ja tärkeimpänä nostan esiin lapsiluvun jyrkän laskun. Syntyvyys Suomessa on ennätys alhaalla ja lasten määrä näin ollen vähenee jyrkästi. Nopeammin kun osattiin ennustaa. Vuoteen 2030 on tiedossa riihimäkeläisten koululaisten määrä ja nämä luvut osoittavat, että nykyiset koulutilat riittävät, eikä uusia ole tarve rakentaa. Muuttovoittokaan ei asiantuntijoiden mukaan tilannetta pelasta.

Toisena asiaan vaikuttavana tekijänä nostan esiin kaupungin taloustilanteen ja velan määrän. Uuden koulun hinta on nykysuunnitelmilla lähes 30 milj. ja kaupungin velkamäärä on jo nyt 67milj, niin 100 milj. velkataakka on nykytuloilla liian iso näin pienessä kaupungissa. Korot ovat nousseet ja lainan hoitokulut ovat miljoonia vuodessa jo nyt, joten suunniteltuja investointeja on tarkasteltava uudestaan. Lisäksi uuden koulun suunniteltu kustannusarvio on tuplaantunut suunnittelun aikana rakennuskustannusten nousun ja yleisen maailmantilanteen vuoksi.
Kolmas tärkeä syy luopua uuden koulun rakentamisesta on mielestäni kuntalaisten mielipide. Palaute mitä olen saanut heiltä, keskittyy nykyisten koulujen säilyttämisen puolesta. Ratkaisu on myös ympäristönäkökulmasta helppo tehdä. Koulurakennuksemme ovat joko hyvässä tai tyydyttävässä kunnossa eikä suuria peruskorjauksia tarvita kun vasta 2030 jälkeen.

Seinät eivät opeta ketään. Keskitytään me Riihimäellä suht pienien lähikoulujen ja niiden lapsiystävällisen oppimisympäristöjen vaalimiseen. Luodaan siitä houkutteleva, kaupunkiimme muuttoa lisäävä konsepti eikä sorruta suuruuden ihannointiin. Lapsiystävällisen kunnan päättäjinä meillä on siihen mahdollisuus.

Eija Aittola
Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen
Kokoomus Riihimäki