22.9.2022 Vierailu Riihimäen Fortumilla

Riihimäen Kokoomusillassa 22.9 vierailtiin Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan Riihimäen toimipisteessä Riihimäen ongelmajätelaitoksella Fortumilla.

Fortum on ollut viime aikoina suuresti otsikoissa Uniper -asioiden takia. Riihimäen yksikkö keskittyy kuitenkin kierrätys- ja jätteasioiden käsittelyyn, eikä maakaasulla ole Riihimäen yksikön kanssa juurikaan tekemistä. Keskustelua käytiinkin paljon varsinkin muovin kierräyksestä ja jätteenpolttamisen markkinatilanteesta.


Jätepolton osalta puhutti poltettavan jätteen määrä suhteessa nyt maassa oleviin jätteiden polttolaitoksiin. Fortumin edustajan Kari Rahkosen mukaan Suomessa ei ole poltettavaa jätettä enää niin paljoa että uusia voimaloita olisi järkevää rakentaa vaikka sellaisia on suunnitteilla.

Muovin kierrätyksen edistämisessä nostettiin esille se että muovituotteita valmistavien yritysten tulisi ruveta käyttämään enemmän kierrätysmuovia tuotteissaan. Tämä on tällä hetkellä vaikeaa koska neitseellisen suoraan öljyperäisen muovin tuottaminen on halvempaa kuin kierrätysmuovin, mutta vastaavasti fossiilisten päästöjen moninkertaiset. Myös itse kierrätysmuovin keräämistä tulisi saada tehostettua, esimerkiksi erilliskeräyksestä saatavan muovin määrän olisi hyvä kaksinkertaistua.